Zonnebaarzen uit vijver Oude Warande verwijderd

Foto: Gemeente Tilburg

In de bosvijver van de Oude Warande (onderdeel van Stadsbos013) zitten zonnebaarzen. Deze vis komt eigenlijk niet in Nederland voor maar wordt o.a. in aquaria gehouden. Hij is illegaal uitgezet in de vijver in de Oude Warande. Daar bedreigt hij andere amfibieën. Daarom worden de baarzen uit de vijver gehaald.

De zonnebaars is een kleurrijke, maar agressieve roofvis, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Sinds het begin van de vorige eeuw is deze vissoort naar Nederland geïmporteerd voor de aquarium- en vijverhobby. Helaas zijn zonnebaarzen op tal van plaatsen ontsnapt of illegaal uitgezet in de natuur, zoals in de bosvijver Oude Warande.

Bedreiging andere dieren

Zonnebaars is in staat om zich in korte tijd snel voort te planten. Zeker in kleine wateren zoals (geïsoleerde) vennen en amfibiepoelen. Populaties van enkele duizenden vissen zijn niet ongebruikelijk. De zonnebaars is een bedreiging voor een aantal zeldzame en beschermde amfibiesoorten, zoals de boomkikker, kamsalamander, knoflookpad en de vinpootsalamander. Maar ook voor (larven van) libellen en andere waterinsecten. Deze diersoorten komen van nature voor in de regio Tilburg.

Slib uit de vijver

Voor de vijver stonden al onderhoudswerkzaamheden gepland om onder meer slib te verwijderen. De gemeente gaat nu tegelijkertijd de zonnebaarzen uit de vijver weghalen. Zo kunnen de verschillende amfibiesoorten de vijver weer als leefgebied gaan gebruiken. Het is belangrijk dat er in de toekomst niet opnieuw vissen in de vijver worden uitgezet die hier niet thuishoren en andere diersoorten bedreigen. Het verwijderen van de vissen start dinsdag 1 december en duurt maximaal 3 dagen. Daarna wordt het slib verwijderd. Eind december zijn alle werkzaamheden afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen