Honderden mensen demonstreren tegen racisme, bijeenkomst rustig verlopen

De AntiRacismeGroep Tilburg protesteert zaterdagmiddag op de Schouwburgring in Tilburg. De deelnemers bij de Black Lives Matter-demonstratie stonden op 1,5 meter van elkaar af.

Rond  twee uur stroomde het plein vol met honderden demonstranten. Aan de demonstratie zijn in verband met corona wel strenge regels opgesteld. Er mogen niet meer dan 500 mensen aan meedoen, zo had burgemeester Weterings bepaald.

Aanleiding voor de demonstraties in Nederland, die maandag begonnen in Amsterdam, is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. De demonstraties gaan volgens de organisatoren inmiddels niet meer slechts over de dood van Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld.

De afgelopen week waren op veel plaatsen protesten. Die in Amsterdam, maandag, liep anders dan vooraf gedacht. In plaats van de verwachte driehonderd mensen kwamen er duizenden op de Dam staan. Door de onverwacht grote opkomst konden de deelnemers tegen de coronaregels in onvoldoende afstand van elkaar houden. Burgemeester Femke Halsema besloot niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden. Dit leverde haar flinke kritiek op. Ze moet zich er komende week voor verantwoorden voor de gemeenteraad.

Reacties