Doorwerken aan een veilig Tilburg

Foto: Gemeente Tilburg

Tilburg wil een veilige stad zijn, waar mensen gezond en gelukkig zijn en zich vrij kunnen bewegen. Hoe de gemeente dit wil bereiken staat in het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022.

Dit plan geeft weer waar we de komende 4 jaar extra op willen investeren. Tilburg houdt de ingezette koers vast. Daarvan is gebleken dat het de juiste resultaten oplevert. Zo is het aantal woninginbraken in de afgelopen jaren flink afgenomen, evenals het aantal overvallen en straatroven. Tilburg is daardoor gezakt op de AD Misdaadmeter, van plek 3 naar plek 22.

Aandachtsgebieden

We zien dat op 3 gebieden extra inzet nodig is. Om de sociale veiligheid nog verder te verbeteren willen we een betere verbinding tussen zorg en veiligheidsprofessionals. We willen werken aan een weerbare stad en een weerbare organisatie tegen ondermijning. En we willen zorgen voor ‘voelbare veiligheid’ in de stad.

“We zetten de komende 4 jaar in op het voorkomen van crimineel gedrag en het voorkomen van veiligheidsproblemen”, licht burgemeester Theo Weterings toe. “Samen met onze partners en inwoners van onze stad. Signalen uit de samenleving stellen ons in staat om interventies nog gerichter in te zetten. Daarbij nemen we voor lief dat onze nieuwe focus op preventie en vroegsignalering in eerste instantie kan leiden tot een toename van het aantal meldingen. Het leidt uiteindelijk tot meer grip op het probleem en een veiliger Tilburg.”

Innovatie

De gemeente probeert daarbij nieuwe interventies en innovaties uit, we gebruiken data en analyse als onderlegger van onze aanpak en werken samen met het onderwijs en de wetenschap om de nieuwste inzichten te vertalen naar de praktijk. Burgemeester Weterings: “We staan bekend als koploper op het gebied van de veiligheidsaanpak. We versterken onze positie op het gebied van zorg en veiligheid nog meer de komende jaren. Zodat we ook in staat blijven landelijk invloed uit te oefenen op wetgeving en ontwikkelingen. Dat doen we samen met onze bestuurlijke partners. Ook gaan we de samenwerking over de grens heen met Belgische steden verder verkennen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen