Week tegen Kindermishandeling

Foto:

De gemeenten en partners in de regio zetten zich in om kindermishandeling terug te dringen. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling (19 t/m 23 november) vragen we extra aandacht voor dit thema.

Meer dan 3000 kinderen in de regio Hart van Brabant hebben te maken met kindermishandeling en huiselijk geweld. In een kleine gemeente met 5000 inwoners, zijn dat al meer dan 30 kinderen. Een schoolklas vol. Slechts de helft van deze kinderen krijgt hulp. Dat moet anders.

In gesprek met het kind

Het hele jaar door zetten de gemeenten en partners in de regio Hart van Brabant zich in om kindermishandeling terug te dringen, zodat kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien. Om de aanpak van kindermishandeling daadwerkelijk te verbeteren, praten de professionals en beleidsmakers deze week niet alleen óver kinderen, maar vooral ook mét kinderen. Het regionale thema van de week is ‘In gesprek met het kind’. Een thema dat goed aansluit bij het landelijke thema ‘Ik maak het verschil’.

In deze week worden activiteiten georganiseerd om de bewustwording rondom kindermishandeling te vergroten. Daarnaast worden goede voorbeelden gedeeld met professionals over hoe ze kunnen handelen bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zo leren professionals signalen van kinderen te herkennen en met hen in gesprek te gaan om snel en zorgvuldig te handelen. Om er zo samen voor te zorgen dat alle kinderen in de regio veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Taskforce

In 2017 is een regionale Taskforce tegen kindermishandeling opgericht. Gemeenten en partners zetten de veiligheid van het kind voorop. De Taskforce kindermishandeling stelt mensen en middelen beschikbaar voor de aanpak van kindermishandeling en stimuleert het organiseren van activiteiten in de Week tegen Kindermishandeling. In maart van dit jaar prees Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de praktische insteek van de samenwerking in de regio Hart van Brabant. Zijn advies was dan ook: “Nederland, doe je voordeel met deze aanpak.”

Veilig Thuis

Zorgen melden over een situatie of advies vragen kan door (gratis) te bellen met Veilig Thuis via 0800 2000 of via de website veiligthuismiddenbrabant.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen