Biomakerij bij abdij Koningshoeven

Foto: Gemeente Tilburg

Abdij Koningshoeven heeft sinds kort een zogenoemde Biomakerij. Dit is een ecologische waterzuivering. Het gezuiverde water wordt hergebruikt in en bij de abdij.

De installatie zuivert het afvalwater van de trappistenabdij en de brouwerij. De Biomakerij is een 100 procent circulaire waterzuivering, de eerste van een nieuwe generatie zuiveringsconcepten in Nederland. Een van de meest in het oog springende aspecten van de Biomakerij is het gebruik van planten. Het afvalwater van de abdij wordt door deze ecologische zuiveringsinstallatie lokaal gezuiverd én hergebruikt. Bovendien verbruikt deze manier van zuiveren minder energie en vraagt minder ruimte ten opzichte van andere waterzuiveringen. De ‘botanische tuin’ van de zuivering is tevens een plek voor ontmoeting en educatieve doeleinden. Abt Dom Bernardus zegende de Biomakerij op 15 oktober in.

Innovatief initiatief

Mario Jacobs, wethouder Groen, Natuur en landschap: “We zijn enorm trots dat dit duurzame en innovatieve initiatief in ons Landschapspark Koningshoeven/Moerenburg is gerealiseerd. De abdij laat via dit schoolvoorbeeld van circulariteit zien dat economie en rentmeesterschap hand in hand kunnen gaan met oog voor een maatschappelijke opgave als waterverspilling. Dat is een enorm compliment waard”.

Omspoelen

De brouwerij waar het bekende trappistenbier wordt gemaakt produceert jaarlijks bijna een miljoen kubieke meter afvalwater. De abdij gaat het gezuiverde afvalwater gebruiken voor irrigatie van eigen grond, besproeien van planten in de kwekerij en het omspoelen van bierflessen.

Prijs

Het project Biomakerij op Abdij Koningshoeven wordt nationaal en internationaal erkend als het gaat om innovatieve circulaire wateroplossingen. Zo is het project genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2018 van de Unie van Waterschappen. Daarnaast zal de Biomakerij, als onderdeel van het door de EU gefinancierde onderzoeks- en innovatieproject NextGen, worden gebruikt als een test- en demonstratiesite voor nieuwe bedrijfsmodellen en hightech watercirculaire oplossingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen