Verduurzaming Warmteregio Amer

Foto: Gemeente Tilburg

Vanaf 2018 gaat energiebedrijf RWE de helft van de kolen die gebruikt worden in de Amercentrale vervangen door biomassa. In 2019 moet de Amer voor 80 procent op biomassa draaien.

Er zijn afspraken gemaakt over het verduurzamen van het Amerwarmtenetwerk. Daarvoor werd 18 januari een overeenkomst getekend door: de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Tilburg, Breda, Drimmelen en Oosterhout, Ennatuurlijk en Enexis Groep en 10 andere partijen, waaronder woningbouwcorporaties en bewonersverenigingen. Biomassa bestaat uit zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Wethouder Berend de Vries tekende de overeenkomst namens Tilburg.

Het Amerwarmtenet werd al gevoed met warmte die vrijkomt bij de elektriciteitsproductie op de Amercentrale. De omgeving, onder andere de wijken Reeshof (Tilburg), Haagse Beemden en Hoge Vucht (Breda), gebruikt deze restwarmte al. Vanaf nu wordt de restwarmte gebruikt voor de verwarming en het verwarmen van kraanwater van 40.000 huizen en 550 bedrijven. Als de centrale in 2019 op 80 procent biomassa draait, bespaart dat ruim 50 procent CO2 ten opzichte van individuele cv-ketels op aardgas.

Het contract tussen de energieleveranciers RWE en Ennatuurlijk biedt ruimte om lokale, duurzame bronnen aan te sluiten op het warmtenet. Het Amerwarmtenet is daarmee het eerste groot, open warmtenet van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen