ROC studenten gaan hulp bieden in Peru

Foto:
Techniek studenten van het ROC in Tilburg zijn een werkgroep gestart. De groep bestaat uit 14 studenten met de vakdisciplines: installatietechniek, elektrotechniek, mechatronica en bouwtechniek. Ze nemen deel aan een excellentietraject op hun school waarvoor ze als projectgroep zijn geselecteerd. Al geruime tijd komen de studenten buiten schooltijd bijeen om een bijzonder project te gaan realiseren. Dit doen de studenten omdat ze vanuit Zuid Amerika een hulpvraag hebben ontvangen. De vraag komt van het dorp Santa Rosa de Dinamarca in Peru. Dit dorp ligt midden in de jungle. De vraag is zo gewoon, zo vanzelfsprekend dat ze zich erover verbaasden dat het werkelijk een hulpvraag zou kunnen zijn.
Want hoe gewoon is het om naar school te kunnen gaan, te kunnen leren net als in Nederland met moderne lesmaterialen en voor ons zo gewone programma’s op een computer.
De dorpsbewoners hebben gevraagd te helpen om te voorzien in de aansluiting van stroompunten zodat de kinderen hun laptops op school in het jungle dorp kunnen opladen.
De beschikbare laptops zijn door de overheid van Peru geleverd. Echter het probleem is, dat er geen stroomvoorziening is en er geen stroompunten zijn aangelegd.
Dat is wat de werkgroep wil bereiken, zonnepanelen plaatsen en het aanleggen van de elektrotechnische installatie.
Daarnaast is gevraagd om water- en sanitaire voorzieningen te verzorgen bij een deel van het dorp waar nationale en internationale gasten worden ontvangen. Ook hier moeten zonnepanelen worden geplaatst voor de pomp van de watervoorziening. De gasten kunnen hier kennismaken met de tradities van de Shipibo Indianen. Het doel van deze activiteit is de mogelijkheid creëren hun leefomgeving in stand te houden en de kennis die men heeft over de geneeskrachtige werking van jungle planten te behouden en over te dragen. Het in stand houden van de leefomgeving wordt gedaan door het ontwikkelen van permacultuur, waardoor niet delen van het oerwoud hoeven te worden verbrand.
En daar is geld voor nodig. Met dit geld kunnen ze materiaal kopen om hun dromen werkelijkheid te kunnen maken en de kinderen daar te helpen met hun lesactiviteiten, de ouders en alle anderen in het dorp een gigantisch plezier te doen. Niet alleen door te komen en samen de voorzieningen te bouwen. Maar vooral doordat wij ze gaan leren om het onderhoud na realisatie van ons project in eigen hand te houden.
Samen werken, samen bouwen en samen leren. Dit wil de werkgroep doen met moderne technieken en met behulp van de voor ons beschikbare technologie. Met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Op duurzame wijze investeren in zaken die voor ons heel gewoon zijn en voor de mensen in het jungle dorp Santa Rosa de Dinamarca in Peru een groot verschil gaan maken.

De Studenten gaan zichzelf daarmee ook enorm ontwikkelen, ze kunnen met de kennis die ze in dit project opdoen anderen inspireren.

Wat hebben ze nodig? Ze zijn op zoek naar mensen die hun graag willen helpen door middel van een financiële steun!
Mocht u de werkgroep financieel willen steunen dan kunt u een mailtje sturen naar: [email protected]
Tilburg Nieuws wenst de studenten veel succes met hun project.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen