Op maandag beginnen met gezond eten? Vergeet het maar!

Foto: Pexels

Herken je dit: je hebt in het weekend de bloemetjes flink buiten gezet en wordt op maandag wakker met het idee om gezond te gaan eten? Vervolgens zit je halverwege de ochtend al aan je tweede cappuccino en derde koekje. Wat is dat toch met die maandag, dat het ons zelden lukt om onze gezonde voornemens vol te houden?

Uit onderzoek van het European Journal of Clinical Nutrition is gebleken dat mensen op zaterdag en zondag het meeste vlees eten, dat op vrijdag en zaterdag de meeste koolhydraten en alcohol worden genuttigd en de meeste calorieën op vrijdag, zaterdag en zondag in onze mond verdwijnen. Kortom, we zetten in het weekend massaal de bloemetjes buiten. Niet zo gek dat we op maandag weinig motivatie hebben om de week gezond te starten en we vaak nog moe zijn van het weekend.

Ons lichaam is op maandag namelijk nog ingesteld en aan het bijkomen van de grote inname van calorieën, vette happen en lekkernijen. Als we op zondag alles mogen eten en drinken waar we zin in hebben en opeens op maandag alleen een salade met gerookte kip van onszelf mogen, is dit voor ons lichaam een te grote overgang. Zeker als je wat kilo’s wilt kwijtraken, is het niet gezond om drie dagen lang alles te mogen, om vervolgens op maandag heel streng te zijn.

Ons lichaam kent geen weekend

Daarbij komt nog dat we vaak op maandag met een schuldgevoel wakker worden, omdat we ergens wel weten (en voelen) dat we tijdens het weekend niet goed voor onszelf gezorgd hebben. Dit kan zich uiten in een opgeblazen en lamlendig gevoel, geen zin hebben om op te staan en je alles behalve fit te voelen. Als we met alcohol op in slaap vallen, komt ons lichaam niet volledig tot rust. Veel mensen drinken in het weekend meer dan doordeweeks, waardoor je op maandag het liefst zo lang mogelijk blijft snoozen. Doordat je moe bent en weinig energie hebt, zijn we sneller geneigd om naar koolhydraten en vetten te grijpen. En zo is het cirkeltje weer rond.

Hoe zorg je ervoor dat je op maandag uitgerust en fit aan je dag begint? Laat de overtuiging dat je in het weekend alles mag eten en drinken wat je wilt los. Dit betekent niet dat je in het weekend niet mag genieten, maar kies ervoor om elke dag goed voor jezelf te zorgen: ons lichaam kent geen weekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen