Dakdekkers hebben veel extra werk aan extreem weer

Foto: ignartonosbg

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met extreem weer. Het kan gaan om overvloedig veel neerslag, zware storm of hevige onweersbuien. Vooral bij storm hebben daken het zwaar. Er kunnen stukken dak, schoorstenen of dakpannen naar beneden komen. Soms waait een heel dak van een huis of bedrijfspand. Het herstel moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd om verdere schade te voorkomen. Ook de dakdekkers van RT-Daken hebben hiermee te maken. De telefoon staat vaak al roodgloeiend terwijl de storm nog volop voortraast. Uiteraard kunnen dakdekkers pas aan de slag als de wind is gaan liggen en het weer veilig is om te werken.

Slecht onderhouden daken

De dakdekker in Tilburg constateert dat de schade door storm of regen soms te wijten is aan slecht onderhouden daken. Veel huiseigenaren laten niet regelmatig een dakinspectie uitvoeren. Dat is vreemd, want die is meestal kosteloos. De dakdekker kan dan schade aan het dak zoals losliggend dakleer of kapotte nokvorsten constateren en repareren. Een dak dat in goede staat verkeert loopt tijdens noodweer minder risico. Het is geen garantie, tegen sommige vormen van natuurgeweld is niets bestand. Maar als het dak goed onderhouden is dan is de kans dat je na een storm of stortbui met forse dakschade zit toch een stuk kleiner.

Kleine lekkage aan het dak kan grote gevolgen hebben

Een daklekkage ontstaat niet alleen na een zware storm. Een kleine lekkage kan het gevolg zijn van slijtage of een kleine schade. Een kapotte dakpan, een stukje dakleer dat is beschadigd door verwering of door vogels. Hierdoor sijpelt er vocht naar binnen. Niet alleen geeft dit in huis vochtschade. Het dak kan er door verzwakken. Als er dan een zware storm overtrekt of er valt een grote hoeveelheid neerslag dan kan dat de reden zijn waardoor het dak bezwijkt. Ook daarom is het belangrijk om het dak regelmatig te laten controleren door een vakbekwame dakdekker. Dit voorkomt ook lekkage in huis wat behalve schade ook fors verlies van wooncomfort kan betekenen.

Wie betaalt de schade aan het dak?

In Nederland heeft vrijwel elke huiseigenaar een opstalverzekering. Als er hypotheek op een woning rust is dit meestal verplicht. Ook verhuurders hebben de opstal van hun woningen doorgaans goed verzekerd. De verzekering zal de schade als gevolg van een storm dan ook vrijwel altijd vergoeden. In het digitale tijdperk kunnen er snel foto’s worden gemaakt van de schade zodat er niet op een deskundige van de verzekering hoeft te worden gewacht voordat de dakdekker aan de slag kan om het dak te herstellen. Verzekeraars merken overigens ook dat er vaker schade is door extreem weer. Daardoor is het onvermijdelijk dat de premies omhoog gaan. Niet alleen voor opstalverzekeringen, maar ook voor bijvoorbeeld inboedelverzekeringen. Een andere vervelende bijkomstigheid is dat het herstel van het dak lang kan duren. Niet alleen door het al eerder genoemde personeelstekort bij dakdekkersbedrijven, maar ook door een tekort aan materialen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen