Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Foto: Lex Wonen

Heb jij een huis gezien in de regio van Tilburg en wil jij weten hoeveel je kan lenen? De meest gemaakte fout is dat huizenkopers uitsluitend op basis van inkomen een hypotheekberekening maken.

Hypotheek berekenen doe je zo

Het laagste bedrag van jouw hypotheekberekening op inkomen en de marktwaarde van je aan te kopen huis is het bedrag dat je aan hypotheek kan krijgen.

Voorbeeld maximale hypotheekberekening

Bruto jaarinkomen en marktwaarde bepalen jouw maximale hypotheek. Kan jij op inkomen € 600.000,- aan hypotheek krijgen? Als de taxatiewaarde van jouw aan te kopen droomhuis €350.000,- bedraagt dan is die taxatie van € 350.000,- jouw maximale hypotheek. Nog een voorbeeld. Kan jij op inkomen € 400.000,- lenen en de taxatiewaarde bedraagt € 600.000? Het laagste van de twee bedragen is het hypotheekbedrag op inkomen. Je maximale hypotheek bedraagt dus € 400.000,-. Kennis van woningwaarde en hypotheken is nodig. Tegenwoordig moet je ook al overbieden op een huis. Zonder goede en snelle contacten ben jij kansloos. Omdat Lex Wonen maximale hypotheek berekend op inkomen en op marktwaarde is het mogelijk om snel een bod uit te brengen.

Hoger bod doen op een huis

Overbieden kan alleen als jij de marktwaarde weet en de hypotheek op je toetsinkomen weet. Als jij dit allemaal weet dan is overbieden makkelijker. Heb je overwaarde op je oude woning dan kan je dat bedrag gebruiken om een hoger bod mee te doen. In Tilburg moet je veel overbieden. Hoger bod van € 100.000,- op een huis met een vraagprijs van € 400.000,- is de norm.

Spaargeld of overwaarde altijd nodig

Hoeveel hypotheek je kan krijgen zegt niets over een succesvolle aankoop. Je zal dus heel veel moeten overbieden en dat kan uitsluitend met eigen geld of overwaarde.

Als maximale hypotheek te laag is?

Is jouw maximale hypotheek te laag? Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten met 4 personen? Je kan een hypotheek afsluiten met:
1. Samen met ouders een hypotheek tot 4 personen
2. Met vrienden een huis kopen
3. Samen met broer of zus een huis kopen met 4 personen

Met name in de regio Eindhoven, Tilburg, Rotterdam en Groningen zijn veel hypotheken geregeld met meerdere personen. Samen sterker door hogere hypotheek en méér eigen geld.

Voorwaarden maximale hypotheek 4 personen

Enkele voorwaarden die gelden als je met 4 personen koopt. Iedereen moet onder een dak slapen en ingeschreven staan bij de Gemeente op dat adres. Alleen dan kan je maximaal je hypotheek krijgen. Huis mag je niet zo maar verlaten. Wil iemand uit de woning dan moet er een andere aanvrager komen tenzij de hypotheek past op de huidige eigenaren. Let op , gaat iemand het huis verlaten dan hebben ze ook recht op een deel van de overwaarde. Gaan jullie met 3 of 4 personen een hypotheek aan? Maak vooraf goede afspraken zodat een huis kopen met meerdere personen geen fiasco wordt.

Maximale hypotheek in box 1 met 4 personen

De hoogte van de maximale hypotheek is ook afhankelijk van de hypotheekrente aftrek. Koopt iedereen voor het eerst een eigen huis? Je mag dan de hypotheekrente aftrekken van de inkomsten belasting. Heeft iemand ooit een eigen huis gehad? De hypotheekrente valt dan in box 3 en dus niet fiscaal aftrekbaar. Hierdoor kan je iets minder lenen.

Notaris belangrijk

De notaris is belangrijk als je met 3 of 4 personen koopt. Doet iemand meer eigen geld in het huis stoppen dan de anderen? Laat dit opmaken door de notaris zodat hier nooit onenigheid over komt. Het berekenen van je maximale hypotheek is meer dan een simpele berekening op internet.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Lex Wonen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen