Verklaring burgemeester Weterings over bijeenkomst Willem II supporters

Foto: Toby de Kort/ De Kort Media

Via onze sociale media en via andere kanalen komt veel kritiek op de gemeente en burgemeester Weterings over de bijeenkomst van de Willem II supporters op het Olympiaplein. Hieronder een verklaring van de gemeente over de bijeenkomst.

Het was bij de gemeente Tilburg bekend dat de harde kern van Willem II gisteravond zou samen komen voor de Europacup wedstrijd. Die situatie stelde de gemeente voor een dilemma namelijk de keuze voor het aanwijzen van een locatie versus het niet weten waar de harde kern zou verblijven. In het kader van openbare orde en veiligheid is door de lokale driehoek, bestaande uit Openbaar Ministerie, politie en burgemeester, de keuze gemaakt een locatie te faciliteren en een vergunning te verlenen. De afweging die de lokale driehoek van Tilburg heeft gemaakt is mogelijk binnen de huidige voor de regio geldende maatregelen in de noodverordening. Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor het onder controle houden van het virus. We zijn blij dat het merendeel van de Brabanders dat snapt en zich aan de regels houdt.

Europees niveau

Omdat Willem II na 15 jaar weer op Europees niveau speelde, wist de gemeente dat de harde kern van Willem II hoe dan ook samen zou komen. De horeca in de binnenstad  gaf daarbij het signaal af dat als onbekend zou zijn waar de harde kern zou verblijven, zij niet open zouden gaan. Vanuit het zicht dat we als lokale driehoek, bestaande uit Openbaar Ministerie, politie en burgemeester, wilden hebben, is de keuze gemaakt om daarvoor een locatie te faciliteren en een vergunning voor te verlenen.

Verwerpelijk gedrag

Met de gegeven ruimte is het gedrag van de harde kern verwerpelijk. Ook toen er niet of onvoldoende gehoor werd gegeven aan de aanwijzingen, is niet besloten tot ingrijpen. Daarbij is het effect afgewogen dat de spreiding van de groep onwenselijk zou zijn.

De wedstrijd is in de binnenstad op verschillende plekken vertoond in bijzijn van supporters. Daarbij is volgens de regels gehandeld.

De keuze voor het aanwijzen van een locatie versus het niet weten waar de harde kern zouden verblijven, stelde de driehoek voor een lastig dilemma. Nu wisten we waar mogelijk ongeregeldheden zouden plaatsvinden in plaats van op een onbekende locatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen